Whiteday

Whiteday

Svenska kvinnor riskerar bröstcancer helt i onödan

HormonerPosted by Charlotta Jaakkola Wed, April 23, 2014 17:01:25

Att syntetiska hormoner ökar risken för cancer har man vetat länge, och länge har forskare och läkare försökt hitta ett alternativ inom läkemedelsindustrin. Ganska tidigt kom man på att man inte kan ge bara östrogen till en kvinna eftersom risken för cancer då ökade med många gånger. När det visade sig att progesteron i viss mån kan sänka denna risk så började man skriva ut dessa två hormoner för kvinnan att ta samtidigt. Detta har man fortsatt med även fast senare studier visat att även denna behandling ökar carncerrisken.

Stora studier i Frankrike och Finland visar att om man använder naturligt progesteron och östrogen så finns det ingen ökad cancerrisk alls.

Sverige ligger långt efter övriga världen när det gäller så kallad hormonterapi (för kvinnor i klimakteriet) med naturliga hormoner. Fler läkare måste utbilda sig i detta och förstå sambandet, och patienterna måste vara pålästa och stå på sig för att få rätt behandling. En svensk läkare tröttnade på att hennes kollegor bortsåg från denna uppenbara hälsofara och skrev 2009 en debattartikel i DN "Svenska kvinnor riskerar bröstcancer helt i onödan" Men tyvärr har det fortfarande hänt väldigt lite på den fronten här i Sverige.  • Comments(0)//blogg.whiteday.se/#post6