Whiteday

Whiteday

Hormonet progesteron vid skador på hjärnan

HormonerPosted by Charlotta Jaakkola Tue, May 27, 2014 09:59:28
Jag har pratat med människor vars barn har vaknat upp ur koma med hjälp av bland annat höga doser naturligt progesteron och jag har läst om att naturligt progesteron kan läka skadorna efter stroke snabbare och effektivare. Och här i denna video pratar dom om hur progesteron är banbrytande i att hjälpa soldater som fått skador på hjärnan i krig. Mycket intressant!

  • Comments(0)//blogg.whiteday.se/#post24

Gluten kan orsaka infertilitet

HormonerPosted by Charlotta Jaakkola Thu, May 08, 2014 11:31:04


  • Comments(0)//blogg.whiteday.se/#post13

Kopparspiral & Kopparförgiftning

HormonerPosted by Charlotta Jaakkola Fri, May 02, 2014 10:08:54
Jag pratar dagligen med kvinnor som har hormonobalanser, ofta kommer dessa obalanser från preventivmedel. Många vill byta från p-medel med hormoner till tex kopparspiral eller kopparstav eftersom dom tror att det inte påverkar hormonerna. Men detta är helt fel!
Förhöjd kopparhalt i kroppen kan ge många symtom, bland annat håravfall, yrsel, huvudvärk, ledvärk, panikattacker, irritation, svamp i underlivet, PMS, hudutslag/akne, sömnsvårigheter, svårt att gå ner i vikt mm.
Zinkfattig kost och stress (som leder till zinkbrist) tillsammans med kopparspiral kan leda till förödande problem.

Så innan du väljer p-medel LÄS PÅ! Det finns många dolda biverkningar som ställer till det mycket för oss kvinnor.
Läs gärna bloggen Den onda spiralen

  • Comments(0)//blogg.whiteday.se/#post11

Svenska kvinnor riskerar bröstcancer helt i onödan

HormonerPosted by Charlotta Jaakkola Wed, April 23, 2014 17:01:25

Att syntetiska hormoner ökar risken för cancer har man vetat länge, och länge har forskare och läkare försökt hitta ett alternativ inom läkemedelsindustrin. Ganska tidigt kom man på att man inte kan ge bara östrogen till en kvinna eftersom risken för cancer då ökade med många gånger. När det visade sig att progesteron i viss mån kan sänka denna risk så började man skriva ut dessa två hormoner för kvinnan att ta samtidigt. Detta har man fortsatt med även fast senare studier visat att även denna behandling ökar carncerrisken.

Stora studier i Frankrike och Finland visar att om man använder naturligt progesteron och östrogen så finns det ingen ökad cancerrisk alls.

Sverige ligger långt efter övriga världen när det gäller så kallad hormonterapi (för kvinnor i klimakteriet) med naturliga hormoner. Fler läkare måste utbilda sig i detta och förstå sambandet, och patienterna måste vara pålästa och stå på sig för att få rätt behandling. En svensk läkare tröttnade på att hennes kollegor bortsåg från denna uppenbara hälsofara och skrev 2009 en debattartikel i DN "Svenska kvinnor riskerar bröstcancer helt i onödan" Men tyvärr har det fortfarande hänt väldigt lite på den fronten här i Sverige.  • Comments(0)//blogg.whiteday.se/#post6

Gluten och hormoner

HormonerPosted by Charlotta Jaakkola Wed, April 23, 2014 16:43:41
Visste du att gluten kan påverka dina hormoner negativt? Nej, tänkte väl det. Det är inte många som fått höra det av sin läkare, eller annan terapeut. Men det finns många kopplingar mellan gluten och hormonobalanser. Har du tex endometrios blir den ofta mycket bättre om du tar bort gluten från kosten.

  • Comments(0)//blogg.whiteday.se/#post5

Vanliga frågor kring progesteron

HormonerPosted by Charlotta Jaakkola Tue, April 22, 2014 11:45:04

Här har jag samlat dom vanligaste frågorna om naturligt progesteron. Har du någon annan fråga tveka inte att fråga!

Vad är progesteron?

Progesteron är ett hormon. Tidigare har man hela tiden trott att det är ett könshormon, som framför allt kvinnor har. Detta för att progesteronet behövs för att kvinnans menscykel ska fungera, för att hon ska kunna bli gravid och för att kroppen ska kunna behålla graviditeten. Men den senaste forskningen visar på att progesteron är så otroligt mycket mer. Det finns tex lika mycket progesteron i en mans hjärna som i en kvinnas, och nu menar man att man funnit bevis på att progesteron är en neurosteroid. Progesteronet behövs även för att tillverka andra hormoner, har du för lite progesteron får du automatiskt för lite av flera andra hormoner.

Vad gör progesteronet i kroppen?

Progesteronet är otroligt viktigt för många funktioner i kroppen. Progesteronet bland annat underlättar funktionen av sköldkörtelhormonet, styr seratoninet (lyckohormonet), hjälper till att normalisera blodsockernivån, stimulerar bildandet av nytt skelett, behövs för att mencykeln ska vara regelbunden, dödar gamla celler (som annars kan utvecklas till cancer) och stoppar onaturlig celldelning. Den senaste forskningen visar också att hjärnskador från trauman läker bättre och fortare om man ger patienten höga doser av progesteron.


Varför behöver jag tillskott av progesteron?

I miljön runt omkring oss finns många östrogenlika ämnen, i tex plaster, flamskyddsmedel, mobiltelefoner, datorer, kvitton, vattenflaskor mm. Dessa tar kroppen upp och en hormonobalans uppstår. Som kvinna ska du ha ca 300 gånger mer progesteron än östrogen, detta är sällan fallet hos kvinnor idag. Har du ätit p-piller eller använt andra hormonpreparat har du med stor sannolikhet östrogendominans och behöver tillskott av naturligt progesteron.

Hur vet jag om jag behöver ta tillskott av naturligt progesteron?

Några av symtomen på att du kan ha för lite progesteron är migrän/huvudvärk, benskörhet, missfall, depression, sömnproblem, infertillitetsproblem, spottings/mellanblödningar, sällan eller aldrig ägglossning, restless legs, förstorad prostata, värmevallningar, svåra klimakteriebesvär, allergier, PMS/PMDD, lågt blodsocker, minskad sexlust, övervikt, hjärt- kärlsjukdomar, tappar mycket hår, gallstensproblem, ökad benägenhet för blodproppar, minnesförlust, PCO, kvarhållande av vätska i kroppen, problem med sköldkörteln, kort lutealfas, endometrios

Vad är östrogendominans?

Östrogendominans kallas det när man har mer östrogen än progesteron. Östrogenet ”tar över” och konkurrerar med progesteronet. Detta är väldigt vanligt idag och orsakar en rad problem som tex missfall, viss epilepsi, benskörhet, gallstensproblem, minskad sexlust, depression, viktökning, dysfunktion av sköldkörteln, kvarhållande av vätska i kroppen, migrän, sterilitet mm.

Varför ska jag smörja mig på huden, och inte ta tex progesterontabletter?

Tester visar att kroppen lättast och snabbast tar upp progesteronet om man smörjer sig på huden, ca 80%. Medan om man tar det oralt kan endast ca 20% tas upp.

Vad är det för skillnad på syntetiskt och naturligt progesteron?

Syntetiskt progesteron heter egentligen gestagen. Att läkarna säger progesteron om det visar bara att dom inte förstår skillnaden mellan syntetiskt och naturligt progesteron. Dom skiljer sig åt både molekylmässigt och hur dom påverkar kroppen. Naturligt progesteron kommer från växtriket och genomgår en process i laboratorium för att våra kroppar ska kunna ta upp det. Naturligt progesteron går inte att ta patent på. Gestagen är helt uppbyggt syntetiskt och förutom att det täpper till progesteronreceptorerna och hindrar dessa att ta upp det kroppsegna progesteronet så har det en rad allvarliga biverkningar tex humörsvägningar, oregelbundna blödningar, acne, huvudvärk, yrsel, håravfall, känslomässig labilitet, minskad sexuell lust, migrän, klåda i underlivet, ångest, äggstockscystor, ledvärk, muskelvärk, feber, ont i ryggen, ömmande bröst, urinvägsinfektion, buksmärtor, illamående och kräkningar, ödem, endometrit, inflammation i svalget, smärta eller svårighet vid urination, livmodercancer, bröstcancer mm.

Behöver både män och kvinnor progesteron?

Ja, men kvinnor behöver större mängd. För män med tex prostataförstoring har naturligt progesteron visat sig hjälpa väldigt bra. Men även vid andra problem som minskad sexlust, myrkrypningar/restless leg, håravfall mm.

Behöver jag göra ett hormontest innan jag börjar med ProgesterAll?

Du kan titta på vilka symtom du har för att se om du kan lida av progesteronbrist. Om det stämmer överens kan du börja med ProgesterAll. Om du känner dig osäker kan ett hormontest vara på sin plats så att du får reda på exakt hur du ligger till i hormonbalanserna. Men det är inget som du måste göra för att börja med naturligt progesteron.

Var kan jag göra ett hormontest?

Det finns några olika företag på nätet där du kan beställa testkit. Tyvärr är det bara några få läkare i Sverige som gör detta idag så många är utelämnade till att ordna det själva över internet och skicka testet till ett annat land.

Vad är det för skillnad på att göra ett blodtest och ett salivtest?

Läkarna i Sverige gör idag bara blodtest för att kontrollera hormonerna. Tyvärr tittar man då bara på blodserumet vilket ger en orättvis bild och inget man kan lita på. Det bästa är att göra ett salivtest. I salivet kan man se vilka hormoner och hur mycket av varje som är aktiva i kroppen just nu. Några få ställen har nyligen börjat erbjuda så kallat helblodstest. Då tittar man på hela blodsbilden och inte bara serumet, då får man också en korrekt hormonbild.

Min läkare säger att mina hormonnivåer ser bra ut men när jag pressar honom/henne så säger han/hon att han/hon inte riktigt vet hur det ska se ut egentligen. Hur ska jag veta om jag har några obalanser?

Tyvärr är läkarna i Sverige väldigt dåligt pålästa när det gäller hormoner. Man måste ofta bli sin egen expert och leta information själv. I min fb-grupp Naturligt progesteron kan du hitta mycket information och ställa frågor. Du kan ofta se på dina symtom om du har obalans, men om du fortfarande känner dig osäker kan du göra ett salivtest.

Varför är progesteron viktigt vid en graviditet?

Progesteronet hjälper det befruktade ägget att fastna,och spelar en avgörande roll för tillväxt och utveckling av fostret. Han du för låg progesteronhalt under graviditeten visar det sig i bla illamående, stor trötthet, blödningar och i värsta fall missfall. Ny forskning visar på att progesteronet till viss del kan skydda fostret från kemikalier som modern utsätts för under graviditeten. En vecka innan förlossningen sjunker progesteronhalten drastiskt för då ska andra hormoner ta över.

Vad händer om jag får för mycket progesteron?

Om du får i dig för mycket progesteron blir du trött och slö och kan få trög matsmältning (eftersom progesteron påverkar den glatta muskulaturen). Detta går över om du drar ner på dosen eller slutar ta naturligt progesteron under en period.

Jag började nyligen med ProgesterAll men upplever att mina symtom förvärrats i stället för att bli bättre. Vad är det som är fel?

Om du haft obalans i östrogen/progesteronbalansen länge och börjar med naturligt progesteron försöker kroppen kompensera det plötsliga tillskottet av progesteron genom att öppna upp fler östrogenreceptorer. Då kan du tillfälligtvis uppleva att dina symtom blir värre. Det brukar räta till sig, och vända till det bättre, efter några månaders användning av ProgesterAll.

Jag mår mycket dåligt under dom perioder jag gör uppehåll med ProgesterAll. Kan jag inte använda det hela tiden så jag slipper dessa dippar?

Om du haft obalans i hormonerna länge kan det ta flera månader innan du fyllt på med så mycket progesteron att kroppen orkar hålla sig i balans även under dom perioder du inte smörjer dig. Men du måste respektera att olika hormonnivåer sjunker och stiger under olika tidpunkter i månaden, detta är viktigt för att kroppen ska kunna fungera som den ska. Dessutom blir progesteronreceptorerna fulla och kan inte ta emot mer progesteron efter ett tag, därför behöver dom vila ibland.

Jag har mycket oregelbunden cykel, ibland kan det gå flera månader innan jag får ÄL. Måste jag ändå vänta till nästa ÄL innan jag kan börja med ProgesterAll?

Du kan räkna efter när din ÄL borde komma och börja smörja dig då. Om du får mellanblödningar är det en indikation på att du börjat smörja dig fel i cykeln. Då slutar du smörja dig, räknar på det igen och justerar det potentiella ÄL-datumet någon dag fram eller tillbaka nästa cykel. Många får regelbunden cykel när dom använt ProgesterAll i några månader.

Varför är det viktig att jag inte smörjer mig på samma ställe hela tiden?

Om du smörjer dig på samma ställe hela tiden mättas progesteronreceptorerna där och slutar ta upp progesteronet. Därför är det viktigt att du varierar mellan olika ställen. Du ska smörja dig på ställen där huden är tunn och det finns mycket kapillärer tex halsen, bröstet, kinderna, undersidan av underarmarna, fötterna, insidan av låren, knävecken osv.

Hur mycket kostar en tub ProgesterAll, och hur länge räcker den?

Jag tar 290kr + frakt (30kr inom Sverige och 50kr i resten av världen) för en tub. En tub räcker ca 3-4 månader och innehåller 90 doser om 10mg styck. Om du klipper upp tuben kan du få ut ytterligare 5-6 doser.

Jag har svår endometrios, hur ska jag smörja?

Om du har väldiga problem med endometrios, med stor smärta och stora blödningar så ska du börja med ProgesterAll något tidigare i menscykeln. Detta för att hindra östrogenet att orsaka för kraftig tillväxt av livmoderslemhinnan. Börja smörj dig redan dag 8 (mensens första dag är dag 1) med 20-30mg, uppdelat på två gånger per dag. Smörj dig till och med dag 28 och gör sedan uppehåll. Mensen bör komma inom 1-3 dagar. Sedan börjar du om på dag 8 osv.

Har du andra frågor kan du gå in i min facebookgrupp Naturligt progesteron och ställa dom där smiley  • Comments(0)//blogg.whiteday.se/#post3